Saaristo palaa Saimaan höyrylaivastoon

Vuonna 1911 Joroisissa valmistunut s/s Norkulla jättää Itä-meren rannat ja palaa kesäkuussa Savonlinnaan. Höyrylaiva saa nimen, josta sen tunnistavat norpatkin. Komentosillan eteen kirjaillaan nimittäin s/s Saaristo – nimi, jolla laiva seilasi Saimaalla vuosikymmenten ajan.

Laivan palauttaa Saimaalle alueen johtava risteilyvarustamo LP Management Oy. s/s Saaristo on osa kasvustrategiaa, jossa yhtiö vahvistaa asemiaan maisema- ja tilausristeilytoiminnassa ja laajentaa luksusristeilyihin. Nyt hankittu laiva korvaa s/s Paul Wahlin, joka siirtyy muunnostöiden valmistuttua luksusmatkailijoiden käyttöön.

”Olemme jo pidempään haaveilleet s/s Saariston palauttamisesta takaisin Savonlinnan satamaan. Laivalla on pitkä ja mielenkiintoinen historia, jolla on ollut iso merkitys Savonlinnan – Säämingin alueen vesiliikenteelle”, yhtiön toimitusjohtaja Janne Leinonen kertoo.

Uuden laivan myötä LP Management risteily-yhtiön laivastoon kuuluu kaikkiaan neljä höyrylaivaa – edellä mainittujen lisäksi s/s Savonlinna sekä s/s Punkaharju – ja Sunseeker 60 jahti – nimeltään m/y Kristiina.

Yhtiö jatkaa kasvuaan haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta    

Matkailuala on kokenut rajun iskun koronapandemian myötä, mikä on saanut monet alan yritykset ja rahoittajat varpailleen. LP Management Oy näkee kuitenkin koronan jälkeisessä ajassa suuria mahdollisuuksia.

”Etäiset ja turvalliset luontokohteet tulevat olemaan voittajia matkailun elpyessä. Saimaan alueen matkailuyrityksillä on nyt tuhannen taalan paikka tarttua ennen näkemättömiin mahdollisuuksiin. Nämä mahdollisuudet ymmärretään myös alaa tuntevien sijoittajien ja rahoituslaitosten parissa. Ilman kumppanien jakamaa näkemystä kasvu ei olisi mahdollinen”, kiittelee jälleen positiivisen rahoituspäätöksen saanut Leinonen.

Yhtiö on investoinut viime vuosina yli 2 miljoonaa euroa kasvuun ja liiketoiminnan kehittämiseen. Jos asiat etenevät suunnitellusti, yhtiön laivasto tulee kasvamaan lähivuosina kansainvälistä huomiota herättävään mittaan. Kasvua haetaan myös risteilyliiketoiminnan ulkopuolelta.

”Ideoita piisaa. Kyse on lähinnä siitä millä aikataululla kasvua kyetään kestävästi edistämään. Laivaston ohella tarvitaan huippuluokan henkilöstö, kumppanit ja kattava verkosto. Toistaiseksi olemme onnistuntuneet hyvin, mutta asiat vaativat aikaa. Mitä enemmän kasvamme, sitä kauempaa on haettava voimavaroja. Onneksi minulla on sijoittajat ja advisoryt apuna voimia kokoamassa”, Leinonen sanoo.